Mijn naam is Jinke van der Laan, ik ben sociaal en organisatie psycholoog. Na mijn promotie in 1998 ben ik gaan werken als trainer, adviseur, teamcoach en individuele coach. Ik richt me met name op persoonlijke en team ontwikkeling. Met als doel deelnemers hun zelfinzicht te vergroten, zodat ze hun eigen kwaliteiten beter leren kennen en benutten, en door gerichte gedragsverandering te stimuleren. Deelnemers vertellen vaak dat ze mij lekker praktisch vinden, zorgzaam, met echte aandacht voor iedereen en met gevoel voor humor.
Mijn keuze voor Mindfulness
Naast mijn werk als trainer en coach, deed ik veel aan meditatie-beoefening en yoga. Dit beschouwde ik als privé bezigheden, die ik niet wilde inbrengen in mijn werk omdat ik vond dat het niet paste of professioneel zou over-komen. Totdat ik las over Mindfulness en de toepassingen ervan binnen trainingen en coachingstrajecten. Daarin bleek het juist heel mooi te combineren. Door de meditatie en yoga oefeningen leren deelnemers bewuster werksituaties te ervaren en waar te nemen: Wat vind ik van deze situatie? Wat voel ik er bij? Wat zijn mijn ideeën hierover? Door die bewuste afweging krijgen ze meer overzicht en rust en kunnen ze juist adequater reageren. Dus is het in werksituaties juist heel goed toepasbaar en nuttig. Dat maakte dat ik een opleiding ben gaan doen (zie Links) en nu zet ik het steeds meer in bij trainingen en coaching. Vanuit mijn jarenlange trainerservaring kan ik snel de link leggen tussen mindful zijn en de werkpraktijk en zorgen dat mensen zelf die link gaan leggen. Mindfulness is daardoor een waardevolle aanvulling gebleken op wat ik al doe en aanbied.
Essentie
Ik merk dat het mensen dichter bij zichzelf brengt, bij hun gevoel, bij wat ze echt graag willen en dat ze van daaruit anders in hun werk (en privé) gaan staan. Dit geeft een verandering op een dieper niveau. Want de training is niet gericht op het aanleren van vaardigheden maar op bewustwording. Als je je eenmaal bewust bent van iets, wil je vaak niet meer terug naar je oude gedrag. Dat werkt dieper door en op meer terreinen tegelijk (prettige bijkomstigheid: soms doen mensen daardoor dingen ineens wel, die ze daarvoor niet deden of heel lastig vonden!). Het zet mensen in hun kracht en maakt dat ze andere keuzes maken. Hen daarin ondersteunen maakt het voor mij waardevol.