Mindfulness op de werkvloer

Mindfulness op de werkvloer is een in-company training bedoeld voor medewerkers die in direct contact staan met klanten, cliënten of burgers. Hoe is het met jezelf, hoe is het contact met de ander, wat roept stress op, wat is je automatische reactie daar op.

Voor die medewerker die met meer aandacht voor zichzelf krachtiger in het leven wil staan en meer regie wil hebben over zichzelf. De training is geschikt voor wie (veel) spanning of stress ervaart en daar anders mee om wil gaan. Bijvoorbeeld door langdurige drukte, extra taken, veranderingen binnen de organisatie, of in werkinhoud en taken, andere collega’s of een nieuwe werkwijze. Ook (grote) veranderingen in je privé leven kunnen ervoor zorgen dat je je ergens aan aan dient te passen of dat er hogere eisen aan je gesteld worden, waardoor je meer spanning bent gaan ervaren.

In de training en door thuis te oefenen leer je je meer bewust te worden van lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten. Door hier bewust van te worden leer je ook waar je grenzen liggen en wat spanning verhogend of verlagend werkt. Wat gebeurt er feitelijk in je lichaam of geest en wat doe jij er vervolgens mee, wat is jouw reactie daarop?

Door eerst aandacht te geven aan wat er gebeurt, kun je beter kiezen hoe je echt wilt reageren. Hierdoor kom je meer in je eigen kracht. Door aandachtiger te handelen, wordt je vaak ook effectiever. Je leert voort te bouwen op de sterke punten die je al hebt, goed voor je zelf te zorgen en je draag- en daadkracht te vergroten.

Mogelijkheden

 • Een kennismakingsworkshop waarin je kunt ervaren wat het inhoudt, ruiken en proeven wat het is en daarna kunnen beslissen of dit smaakt naar meer.
 • Een mini training van 3 dagdelen, waarbij er in elk dagdeel aandacht is voor respectievelijk het lichaam, de gevoelens en de gedachten met een link naar het werk. Kijk voor een evaluatie op Links
 • Een 8-weekse training: dit is een langere periode en intensiever vanwege de thuisopdrachten. Dit werkt dieper door in je leven en zorgt voor meer blijvende verbeteringen. Voor  meer info zie het artikel “Positieve effecten van Mindfulness op stressvermindering. Een wetenschappelijke onderbouwing”.

Meer info over de 8-weekse training van 8 dagdelen.

 • In groepen van maximaal 10 personen.
 • In 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur.
 • Na de 6-de week is er (optioneel) een stilte-dag(deel).
 • Een intake gesprek met daarin uitleg over de training, voorwaarden voor deelname, kennismaking met de trainer en aandacht voor een aantal doelen die jij jezelf stelt.
 • Een evaluatie gesprek: wat was het meest waardevol/behulpzaam, terugkomen op de doelen.
 • In de bijeenkomsten bewustwording/aandachtsoefeningen gericht op adem, lichaam en geest
 • Thuis dagelijks oefeningen doen m.b.v. CD ‘s.
 • Er wordt gezorgd voor meditatie-kussens, yoga-matten en dekens.